Özbekistan Muhalif Liderin Eşi ve Çocuğunu Vatandaşlıktan Çıkardı

By AKADEMİK PERSPEKTİF on 11 Kasım 2014

Özbekistan’ın Amerika’da yaşayan muhalif liderlerinden Bahodir Choriev’in eşi Feruza Hurremova ve oğlu Dedehan, Özbek vatandaşlığından çıkartıldı.

Özbekistan Muhalif Liderin Eşi ve Çocuğunu Vatandaşlıktan Çıkardı

Özbekistan yönetimi gerekçe olarak 5 yıldır ülkeye giriş yapmadıklarını gösterirken, aile ise bunun siyasi olduğunu savundu.Özbekistan’ın Amerika’da yaşayan Birdamlik (Birlik) Halk Hareketi lideri Bahodir Choriev’in eşi Feruza Hurremova ve oğlu Dedehan, pasaportlarını yenilemek için Türkiye üzerinden aktarmalı olarak Özbekistan’a gitmek istedi. Özbekistan havaalanına inen Feruza Hurremova ve oğlu Dedehan, burada karşılaştıkları tablo ile şoka uğradı.

Ailesinin yanına gitmeyi hayal ederken havalimanından dışarıya dahi çıkamayan Hurremova ve oğlu Dedehan, Özbek vatandaşlığından çıkarıldıklarını öğrendi. Vatandaşlıktan çıkarıldıkları için Özbekistan’a giremeyen Feruza Hurremova ve oğlu, kurallar gereği geldikleri ülkeye yani Türkiye’ye geri gönderildiler. Türkiye’ye gelen anne-oğul, bilet alarak Amerika’ya gitmek istedi ancak pasaport süreleri dolduğu ve herhangi bir ülkenin vatandaşı olmadıkları için gidemediler. ABD Büyükelçiliği’ne başvuran ve Amerika’da yaşayan eşinin yanına gitmek istediğini belirten Feruza Hurremova, şimdi gelecek cevabı bekliyor.

Özbekistan yönetimi Feruza Hurremova ve oğlu Dedehan’ın vatandaşlıktan çıkarılmalarına gerekçe olarak 5 yıldır ülkeye giriş yapmadıklarını gösterirken, aile bunun siyasi olduğunu savundu. Sultanahmet’teki Türk Yazarlar Birliği salonunda açıklama yapan Feruza Hurremova, “Pasaportumun süresini uzatmak ve akrabalarımı görmek için Özbekistan’a gittim. Ancak havaalanında beni bir odaya alarak vatandaşlıktan çıkarıldığımı ve ülkeye giriş yapamayacağımı söylediler.

Gerekçe olarak 5 yıldır giriş yapmadığımı söylediler. Ancak ben buna inanmıyorum. Eşim muhalif lider olduğu için beni ve oğlumu vatandaşlıktan çıkardılar’’ dedi. Özbekistan’a giremediği gibi şimdi Amerika’ya da dönemediğini belirten Feruza Hurremova, “Özbekistan yönetimi bizi mağdur etti. Böyle bir kanun dünyanın hiçbir yerinde yok. Türk ve Amerikan yetkililerden bana yardım etmelerini istiyorum. Eşimin yanına gitmek istiyorum” diye konuştu.

http://haber.akademikperspektif.com/2014/11/11/ozbekistan-muhalif-liderin-esi-ve-cocugunu-vatandasliktan-cikardi/ 

Copyright © 2018 Birdamlik.Info
Shares